"In de stille Kempen, op de purp'ren hei, ..."
Wie denkt er niet aan dit volkse liedje van de Limburgse Kempenaar, Armand Preud'homme, bij deze prachtige beelden van de bloeiende heide. Het is weer die tijd van het jaar dat we haast verdrinken in de paarse pracht van de dopheide. Van onze bossen op de Kempense hoogvlakte tot de zanderige heuvels rond de Oudsberg, overal eist de diepviolette zandplant uw bewonderende aandacht op.
Het liedje vat het romantische en nostalgische beeld van de heide die naar het einde van de zomer toe in bloei staat. Die ontroerende schoonheid die zoals alles op aarde vergankelijk is ...
Het geeft weer hoe bijzonder deze pimpelpaarse struik wel is.
Oude landschappen
Heide is kenmerkend voor de Lage Landen. Vooral in onze streek zijn de heidelandschappen mooi bewaard gebleven of in ere hersteld. Het uitgestrekte, hoogpolige purperen tapijt van bloeiende dopheide in de zomer vormt een unieke biotoop en biedt een thuis aan een grote en typische verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren.
Onze heidelandschappen zijn geleidelijk ontstaan in de late middeleeuwen door menselijke invloed, zoals begrazing en ontbossing. Hierdoor ontvouwde zich het open landschap waar planten zoals struik- en dophei gedijen. Ze pasten zich perfect aan aan de arme, zandige bodems en de bijhorende extreme weersomstandigheden. Het zijn overlevingskunstenaars die een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit: honingbijen en hommels, bijvoorbeeld, maar ook de zadelsprinkhaan, gladde slangen, de nachtzwaluw ... het zijn maar enkele bijzondere merkwaardigheden die we hier aantreffen.
Wandelen op de heide
Stap gewoon het molenaarshuis uit en loop de helling op van de zuidelijke dalwand en u komt meteen op het Kempense hoogplateau, dat bezaaid is met typische heideflora. Aan de andere kant van het dorp ligt de Oudsberg, het grootste landduin van België, omringd door wonderlijke vergezichten met felpaarse heidebloei onderbroken door zongele zandheuvels en -paden. De Mechelse Heide is met haar 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen en ligt op minder dan 20 km afstand.
In de vroege ochtend of bij avondschemering komt de heide echt tot leven, als het landschap oplicht in de gloed van de opkomende of ondergaande zon. Wat hoort u? Kè-kè-kè-kè-kè-kè ... boomkikkers? Dáár, een ree! Is dát een vos? ...
Heidemijmeringen
Nodigen onze laatzomerse heidelandschappen u uit tot dagdromen of filosoferen? Dat is niet toevallig. Oude Keltische tradities beschouwden de heide als een heilige plek, een grensgebied tussen de menselijke wereld en die van de natuurgeesten. Het was een plaats van reflectie en verbinding met de aarde. De paarse kleur van de bloeiende heide hangt ook vandaag nog samen met mystiek en spiritualiteit.
Paradijs, ook voor de fotograaf
Ik hoef u niet te zeggen hoe fotogeniek de bloeiende heide is. Dat vertellen u de foto's van Christiane Peschen, lokale landschapsfotografe met een passie voor het licht.
"Hoe schoon nog de wereld, de zomerse hei, dat is hier op aarde de hemel voor mij."
Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw
P.S. Nog ruimte voor een last-minute naar de purp’ren hei? Check onze beschikbaarheid of neem meteen contact op via +32 493 79 23 31 of vakantieverblijfvolmolen@gmail.com.
B&B Volmolen | Vakantieverblijven | Vakantieverblijf B&B Volmolen | Opoeteren - MaaseikOntdek onze vier vakantieverblijven met B&B-comfort. Gastvrouw Lieve Vandersteegen en haar man ontvangen u met open armen en hebben voor alles gezorgd. |