B&B Volmolen | Geschiedenis

16de-eeuwse watermolen

Sinds 1553

De Opoeterse volmolen duikt voor het eerst op in archieven in 1553, maar ze moet ouder zijn, vermits het in het bewuste stuk gaat over de aankoop van de "neerse volmoelen". 
Doorheen de jaren vinden er allerlei spannende gebeurtenissen plaats...
Lees meer over de geschiedenis

In 1876 werd de volmolen omgebouwd tot een watergraanmolen en kwamen er een woonhuis en stallingen bij. 

In 1969 kocht Theo Vandersteegen, vader van de huidige eigenaars van molenaarshuis en molengebouw, de site. Hij was de stuwende kracht achter het Oeters toerisme. In de molenaarswoning werd het café (voormalige stal, rechter bijgebouw) omgebouwd tot een restaurant-taverne.  Hij bouwde ook de manege voor zijn ruitersclub, de Kempenridders, naast de molen op grond van Lambert Creemers, zijn schoonvader. Het molengebouw fungeerde in die tijd als vakantiewoning.

In 1993 komt de site op de lijst van beschermde dorpszichten. “... vanwege het algemeen belang gevormd door de industrieel-archeologische waarde als site van een watermolen.”

Dochter Lieve Vandersteegen baatte het restaurant in het molenaarshuis uit tot 2001. In 2017 hield zij Vakantieverblijf B&B Volmolen boven de doopvont.

Dochter Lene Vandersteegen werd in 1998 eigenaar van de molen. Na uitgebreide restauratie opende zij in 2018 Danshuis Volmolen.

De site met de oude watermolen en het schilderachtige beschermde dorpsgezicht kreeg zo in 2017-2018 een fameuze opwaardering. Het molenaarshuis, vermoedelijk uit de 18de/19de eeuw, huisvest nu een B&B met vier comfortabele vakantieverblijven. Het beschermde 16de-eeuwse molengebouw is volgens de richtlijnen van monumentenzorg gerenoveerd en kreeg een modern bijgebouw.

Onder de naam Danshuis Volmolen kreeg het industrieel erfgoed een nieuwe bestemming, met een (flamenco) dansstudio, biologisch ecologisch keukenwinkeltje en een biocafé/wijnbar met Spaanse inslag.

Wanneer wilt u bij ons verblijven?

Schrijf u in en ontvang ons laatste nieuws & de volgende events

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?