Opoeteren en Neeroeteren, het Oeterdal


De Vallei van de Bosbeek is een typische beekvallei van het Kempens Plateau, die haar brongebied heeft in As en uitmondt in de Maas. Heel wat wandelaars genieten dagelijks van deze prachtige beekvallei, die meerdere gerestaureerde watermolens van waterkracht voorziet. Zoals de Volmolen. Maar ook de Dorpermolen in Opoeteren en de Neermolen en de Klaaskensmolen in Neeroeteren. Ze zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld en werken als weleer. Ze zijn  toegankelijk met gids. 

Opoeteren

Opoeteren is één van de oudste Kempense dorpen en had reeds in 1570 een stenen kerk. De kerk is nog steeds toegewijd aan Sint-Dionysius (patroonheilige van de wijn- en bierdrinkers). In het zuiden ligt het kasteel de Schans, eens het jachtslot van Graaf Van Hoorn

Opoeteren is twee forellenvijversrijk, waar je eventueel materiaal kan huren om je vissen op het droge te krijgen. U kunt ze ook inruilen tegen vers gerookte forellen. 

De Wouterbron is een openluchtzwembaddat dagelijks gevoed word met een miljoen liter drinkbaar bronwater! Afkomstig van vijf grote en zeventien kleine natuurlijke warmwaterbronnen.

Er wordt wel eens gezegd dat half België in het Opoeteren verbleven heeft op één of ander kamp met een jeugdbeweging. Er zijn maar liefst twaalf bivakplaatsen. Vroeg of laat komen veel van die kampeerders hier wel eens jeugdherinneringen ophalen. De Volmolen is daar de ideale plek voor.

Neeroeteren

In Neeroeteren is de Sint-Lambertuskerk een absolute must voor de cultuurliefhebber. Het 14de Eeuwse gebouw - een kruisbasiliek in Maaslandse gotiek - staat op de overblijfselen van een eerste kerk in romaanse stijl van rond het jaar 1000.

Recreatiepark de Warre wordt de bestemming waar het paard centraal staat: een grote manege, hotelaccommodatie voor ruiter en paard; een avonturenpark en actiesporten zoals een chalengeparcours, paintball, mountainbike; feest- en seminarieruimte, een restaurant, enz.

“Het Eilandje” in het midden van het kanaal Zuid-Willemsvaart (4 ha) is de ontmoetingsplaats voor de watersport liefhebbers. Je vindt er een kleine jachthaven met cafetaria, camping, een speeltuin, overzet en rondvaarten. 

Kunstgalerij Exelmans heeft een prachtige beeldentuin en tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst van toonaangevende kunstenaars uit eigen streek en van iets verder weg.

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?