Goede voornemens: wandel eens achteruit


Het altijd weer terugkerende onderwerp van gesprek in het begin van het jaar zijn de goede voornemens. Die fantastische beloftes die we onszelf elk jaar doen, vol goede moed en optimisme. Ik heb dit jaar de gekste dingen zien voorbij komen: van flamingoyoga (fitness op één been) over garderobeminimalisatie (ongebruikte kleding weggeven) tot dagelijkse groene smoothieroutines ... Ondertussen zijn er allicht al heel wat gesneuveld.

Zelf onthoud ik deze twee goede voornemens die wél vol te houden zijn.

Ga wandelen in de natuur

De heilzame voordelen zijn eindeloos. Om te beginnen wordt u er vrolijker van. Vooral in de buurt van water zorgt de natuur ervoor dat u zich lekker in uw vel voelt. En dat is ook goed voor het immuunsysteem: u voelt zich fitter en weerbaarder. Bovendien brengt wandelen in de natuur u op nieuwe ideeën, het stimuleert uw creatief denken. En het verbetert uw geheugen; dat overbelast geraakt door de niet aflatende stroom aan informatie.

Misschien hebt u zelf al gemerkt dat uw ogen baat hebben bij het buiten zijn. Wandelen is blikverruimend en uw ogen rusten uit van al te veel schermstaren. Stress? Wie heeft het niet. En dat is niet zo onschuldig. Stress wordt aan allerlei ziektes gelinkt. Bovendien maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan en dat is vernietigend voor uw metabolisme (en uw slanke lijn). De natuur brengt rust en stilte in uw hoofd.

Natuurlijk daglicht helpt uw biologische klok. Die zorgt voor uw slaap-waakritme, uw hormonaal evenwicht en uw energieniveau. Door alle dagen naar buiten te gaan weet uw lichaam hoe laat het is. De natuur toont dat alles zijn gang gaat en goed is zoals het is: goed voor uw gelijkmoedigheid en zelfvertrouwen.

Dat wandelen in de natuur goed is voor uw gezondheid staat als een paal boven water. Prima voor de bloeddruk, vooral in een dennenbos. Het natuurlijk bewegen houdt gewrichten en spieren lenig en vergroot de longinhoud. Een betere conditie zorgt voor meer kracht op alle vlakken.

Wandel regelmatig eens achteruit

Het versterkt knieën en beenspieren. Bovendien verbetert het uw coördinatie: omdat we het niet zo gewoon zijn, dat afzetten én neerzetten op de voorvoet. Dat zorgt er ook voor dat uw balans verbetert waardoor de kans op struikelen en vallen vermindert.

Bovenop zal uw onderrug u dankbaar zijn. Door het versterken van de spieren aan de achterkant van de benen, krijgen billen en rug de nodige ondersteuning om klachten te voorkomen of te verhelpen.

En natuurlijk doet achteruit lopen iets met uw brein. Het haalt u uit uw comfortzone en activeert verbindingen in de hersenen die geluksstofjes afscheiden. Met uw aandacht bij het achteruit stappen bent u in het hier en nu, de essentie van mindfulness en meditatie.

Wat er ook van zij, het is in elk geval een keer iets anders. Probeer het maar eens (voorzichtig) uit op een vlakke weg ...

Veel wandelplezier – hetzij voor- of achteruit – in het nieuwe jaar!

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen,
uw gastvrouw

Wandelen in onze ecologische tuin, langs de oevers van de Bosbeek, langs het meer van Bergerven, in de eindeloze landschappen van het Nationaal Park Hoge Kempen ... Het is voor alles goed.
Wandelen in onze ecologische tuin, langs de oevers van de Bosbeek, langs het meer van Bergerven, in de eindeloze landschappen van het Nationaal Park Hoge Kempen ... Het is voor alles goed.

B&B Volmolen | Vakantieverblijven | Vakantieverblijf B&B Volmolen | Opoeteren - Maaseik

B&B Volmolen | Vakantieverblijven | Vakantieverblijf B&B Volmolen | Opoeteren - Maaseik

Ontdek onze vier vakantieverblijven met B&B-comfort. Gastvrouw Lieve Vandersteegen en haar man ontvangen u met open armen en hebben voor alles gezorgd.

ONTDEK MEER

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?