Ooit een boomkikker in de ogen gekeken?


Boomkikkers zijn bijzondere beestjes die zich maar zelden laten bewonderen. Als u goed kijkt, vindt u ze bij ons gewoon in de tuin, op de bramen en aan de rand van het water. Niet gevonden? Beluister ze dan 's nachts terwijl ze u met hun wonderlijk stemgeluid in slaap 'zingen'.

Volwassen diertjes zijn niet groter dan 3,5 tot 5 cm. Deze schattige grasgroene kikkertjes  klemmen zich met hun zuignapjes vast aan takken en twijgen terwijl ze liggen te zonnen in de late middag. Een groot deel van onze ecologische tuin is wilde natuur met ruige vegetatie, de geliefde biotoop voor boomkikkers. Van oktober tot april overwinteren ze in hopen plantaardig afval en allerlei holtes. Ze zijn vooral actief in de lente maar ze houden ons ook in de zomer gezelschap.

Natura 2000

Hyla arborea is de welluidende naam waarmee specialisten zoals die van Natura 2000 de zeldzame kikker aanspreken. Natura 2000 is een door de Europese Unie in het leven geroepen netwerk van waardevolle natuurgebieden. Gefinancierd door het Life-fonds onderzoeken en ontwikkelen wetenschappers onder meer het stromingsgebied van de Bosbeek, ook bekend als de Oeter, die door onze tuin loopt. In de loop van de tijd dwongen watermolenaars en andere bewoners de van nature sterk meanderende beek om praktische redenen in een rechtere loop. Dat ging ten koste van de biodiversiteit en onder meer de boomkikker en de bosbeekjuffer verdwenen voor een tijd uit het zicht.

Enkele jaren geleden kreeg de Bosbeek, net buiten onze tuin, dankzij het Europese Life-fonds er een royale meander bij. Sindsdien maakten meerdere planten  opnieuw hun opwachting, net als de boomkikker. Ook de bosbeekjuffers tieren welig, maar die waren alweer een tijdje onder ons door de verbeterde waterkwaliteit en de welige oevers in het gebied.

Verboden te kussen

Al zien ze er allerliefst uit, ze zijn erg gevoelig, onze boomkikkertjes, en ze hebben niet veel op met de tweebenige zoogdieren die hun rust verstoren. Graag afstand houden dus. Ik verzeker u dat ze niet in prinsen veranderen als u ze kust.

Een korte of langere vakantie doorbrengen in de ongerepte natuur?

Boomkikkers, bosbeekjuffers, bevers, reigers, reeën, vossen, ijsvogels, bonte spechten ... observeren in onze achtertuin (letterlijk) of in de ons omringende natuurgebieden? Check meteen beschikbaarheid en reserveer het verblijf van uw keuze.

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw

P.S. De foto's zijn van natuurfotografe Mia Geyens, die regelmatig aan het werk is in onze tuin. 

De zeldzame boomkikker, meer dan levensgroot; in het echt meet hij 3,5 à 5 cm. (Foto: ©Mia Geyens)
De zeldzame boomkikker, meer dan levensgroot; in het echt meet hij 3,5 à 5 cm. (Foto: ©Mia Geyens)

De opvallende grote bonte specht: de trommelaar roffelt op takken en stammen in bosgebied om zijn territorium en paarband te versterken. Hij komt veel voor maar weet zich goed te verstoppen ...  (Foto: ©Mia Geyens)
De opvallende grote bonte specht: de trommelaar roffelt op takken en stammen in bosgebied om zijn territorium en paarband te versterken. Hij komt veel voor maar weet zich goed te verstoppen ... (Foto: ©Mia Geyens)

De beschermde bosbeekjuffer, een sierlijke luchtacrobate geadopteerd door de stad Maaseik. Een van onze vakantieverblijven is naar haar genoemd. (Foto: ©Mia Geyens)
De beschermde bosbeekjuffer, een sierlijke luchtacrobate geadopteerd door de stad Maaseik. Een van onze vakantieverblijven is naar haar genoemd. (Foto: ©Mia Geyens)

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?