Bergerven bij Nationaal Park Hoge Kempen

Met een hoofd vol angst en tranen ga je best de natuur in. Die blijft gelijkmoedig voortdoen. Nu is het herfst. Rust. Alles valt. Stil. Maar al gauw wordt het winter, de grote voorbereiding op ontwaken, hergeboorte en groei ... Zoek die verbinding met de natuur in onze ecologische tuin, de Oetervallei die haar omarmt en Bergerven dat tegen ons aan schurkt.
Vanaf de Volmolen wandelt of fietst u zo Bergerven in. U stijgt vanuit de vallei het kempisch plateau op vanwaar u weer afdaalt richting de Maasvallei. U komt dan voorbij de meren, een aan de natuur teruggegeven grindwinningsgebied. 

Het is de thuishaven van lokale en zeldzame vogels. En een veilige rustplaats voor exotische trekvogels uit het noorden of het zuiden. Vogelspotters kunnen er hun hartje ophalen vanuit de kijkhut. Halfwilde konikpaarden en Schotse gallowayrunderen zijn de grote grazers die meehelpen aan het beheer van het gebied.

Verbinding

De Bosbeekvallei, grenzend aan het Nationaal Park, krijgt extra aandacht als Ecologisch impulsgebied en verbindt de noordelijke deelgebieden (Bergerven, Duinengordel en Thorpark) met elkaar. In Opoeteren (stroomopwaarts) en Neeroeteren (stroomafwaarts) noemen we de Bosbeek de Oeter. Zij verbindt de kerkdorpen met Maaseik - waarmee ze sinds 1977 één stad vormen - en met Aldeneik, het gehucht waaruit Maaseik ontstond en waar de Bosbeek uitmondt in de Maas.Natuur in al haar glorie

Het Nationaal Park Hoge Kempen - het enige nationale park in het Vlaamse gewest - is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal.

Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, .... In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.Park Rangers

Bijzonder aan het Nationaal Park zijn de gepassioneerde en zeer goed opgeleide Rangers. U kunt met hen op pad voor een ontspannen, soms actieve, maar altijd verrassende ontdekkingstocht. Meestal te voet maar u kunt ook een Ranger te fiets of te paard boeken. Voor mensen met een beperking zijn er aangepaste activiteiten.


Wilt u een Park Ranger boeken voor een ontdekkingstrip in de natuur, voor uzelf, een groep, kinderen ...? Geef een seintje aan uw gastvrouw.MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?