Raaf gespot


Kijkt u wel eens naar waarnemingen.be? Ik kan het u aanbevelen, de dagelijkse verwondering over welke bijzondere dieren en planten wandelaars en natuurliefhebbers spotten in uw contreien. (In twee richtingen :-))

Neem nu de raaf

De laatste jaren hoorden we hem wel vaker, de luide roep van de zwarte roofvogel. Hoog boven de bomen van de ons omringende bossen. De raaf is met zijn spanwijdte van 1,20 meter de grootste vogel uit de familie van de kraaien. Herkenbaar aan zijn rustige vleugelslag en de lage toon van zijn gekras.

Pact met de wolf

De raaf is lang weg geweest uit onze streek, maar de laatste jaren is hij weer terug. Zou hij meegereisd zijn met de wolf? Het schijnt dat raven samenwerken met wolven tijdens de jacht: als een raaf een gewond dier ziet tijdens zijn vlucht, gaat hij op zoek naar een wolf, trekt zijn aandacht en wijst hem op de warme maaltijd. Zodra de wolf klaar is met zijn prooi schuift de raaf aan. Die eet niet alleen ter plaatse maar neemt ook stukken mee  en verbergt ze om ze later op te eten. 

Zo slim als een mensaap

De tijd dat we aannamen dat dieren dom, ongevoelig of volledig onbewust zijn ligt achter ons. Wat onderzoekers intussen al weten over primaten breidt zich uit naar andere diersoorten. Zo blijken raven het verband tussen oorzaak en gevolg te begrijpen en even goed te communiceren als chimpansees of orang-oetans.

De intelligente vogel onthoudt tientallen plekken waar hij eten heeft verstopt. Bovendien houdt hij andere raven en hun "voorraadkasten" in de gaten ... Raven gebruiken zelfs gereedschappen bij hun dagelijks werk: stokjes om voedsel los te peuteren en stenen om noten te kraken, bijvoorbeeld. 

Hondstrouw

Een raaf kan wel veertig jaar oud worden en blijft zijn hele leven lang bij dezelfde partner met wie hij tientallen jaren hetzelfde nest in een hoge boom bewoont en dat hij ieder jaar verfraait en uitbreidt. 

Ook bijzonder fascinerend vind ik zijn talent om andere geluiden te imiteren, zoals de menselijke stem! Of hij zelf mooi zingt zoals de vos beweert in de bekende fabel van La Fontaine, komt u zelf maar eens beoordelen ...

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw

P.S. Kennismaken met de raaf en andere dieren in het bos? Klik op de link onder de foto en kom een tijdje bij ons logeren.

(©Foto bovenaan: raaf en wolf op jacht, gefotografeerd door Niko Pekonen)

De raaf is terug! Deze indrukwekkende roofvogel met een vleugelwijdte van 1,20 meter is de laatste jaren weer waar te nemen in onze streken. Was hij bij zijn terugkeer in het gezelschap van de wolf? (Foto: ©Christian O. Petersen)
De raaf is terug! Deze indrukwekkende roofvogel met een vleugelwijdte van 1,20 meter is de laatste jaren weer waar te nemen in onze streken. Was hij bij zijn terugkeer in het gezelschap van de wolf? (Foto: ©Christian O. Petersen)

 

B&B Volmolen | Vakantieverblijven | Vakantieverblijf B&B Volmolen | Opoeteren - Maaseik

Ontdek onze vier vakantieverblijven met B&B-comfort. Gastvrouw Lieve Vandersteegen en haar man ontvangen u met open armen en hebben voor alles gezorgd.

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?