Over Pasen en eieren


Het is Pasen en onze vijf scharrelende kippen leggen gewoon hun biologische eitjes - vier, hoop ik - die onze gasten straks kakelvers bij hun ontbijt krijgen.

Dat ze er anders uitzien, die eieren, heeft louter met traditie te maken. Ik verzamelde de eieren van de afgelopen weken en "verkleedde" ze  in paaseieren. Bij zonsopgang verstopte ik ze samen met andere snoepjes en speeltjes in de tuin, tot groot jolijt van de kinderen die wat later naar buiten renden, hun vakantiedag tegemoet.

Waar de paaseieren vandaan komen?

Vroeger aten de mensen tijdens de vasten noch vlees, noch eieren. De eieren die hun kippen in die tijd legden werden gekookt, gekleurd en beschilderd in afwachting van Pasen. Paaseieren zijn ook een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven in de natuur. Net als de haashaas (zoals Jelle zei als vierjarige die moeite had met de p).

Tikkeneitje, lekker en gezond

Bim bam beieren, de klokken leggen eieren ... ?! De uit Rome terugkerende, beierende paasklokken die kwistig eieren strooien op tuinen en balkonnen, zijn voor kinderen als Sinterklaas in de lente.

Wat er ook van zij, nu en dan een ei kieps de dokter ewei. Eieren zijn rijk aan eiwitten van de beste kwaliteit: ze bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor de spieren en de botten van jong en oud. Én een ei is van nature een goede bron van vitamine D, het zonlicht waar we bijna allemaal tekort aan hebben in deze tijd van het jaar.

Bijna beloken Pasen

Het einde van de week luidt ook weer het einde van de paastijd in. Hebt u zich ooit afgevraagd waar 'beloken' voor staat? Het is het voltooid deelwoord van beluiken, wat sluiten betekent. Het tegenovergestelde van ontluiken, openen. Mooi, vindt u niet?

Komende zondag beluiken we dus deze bijzondere tijd. Geniet er nog even van en vier dan de komende lentefeesten, hopelijk met veel zon.

Zalig Pasen.

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen,
Uw gastvrouw

Foto's: Paasmorgen 2023 - Eloise zoekt paaseieren. 
©Met dank aan grafisch ontwerper en fotograaf, Jo Celis.

Tikkeneitjes, lekker en gezond, het hele jaar door en niet alleen met Pasen. Bij ons vindt u ze elke dag bij uw ontbijt, gelegd door onze scharrelkippen in de tuin, met liefde geraapt en bereid in de biokeuken.
Tikkeneitjes, lekker en gezond, het hele jaar door en niet alleen met Pasen. Bij ons vindt u ze elke dag bij uw ontbijt, gelegd door onze scharrelkippen in de tuin, met liefde geraapt en bereid in de biokeuken.

Ook onze kippetjes heten u welkom (©Studio Leyssen Photograph).
Ook onze kippetjes heten u welkom (©Studio Leyssen Photograph).

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?