Jubeljaar in Maaseik


In 2022 vieren we het 25ste vijfentwintigjarig jubelfeest van Harlindis en Relindis. De twee zussen waren de eerste abdissen van een abdij die ontstond uit het houten klooster dat hun ouders voor hen oprichtte omstreeks 730 op een plek die bekendstond als Oud Eycke. Er groeide een nederzetting vlakbij de Maas (nu Aldeneik) later geflankeerd door Nieuw Eycke (nu stad Maaseik).

Inpirerende vrouwen

De heiligen Harlindis en Relindis hebben in onze cultuur hun sporen nagelaten. Zowel spiritueel als in onderwijs en kunst. Denk maar aan Het Lam Gods van Eikenaars Jan & Hubert van Eyck. Het jubeljaar 2022 legt een verbinding tussen die sterke inspirerende vrouwen van toen naar sterke inspirerende vrouwen en mannen van nu. Een jubelfeest dat alle generaties, culturen en religies inpireert.

Rijkgevuld cultuurprogramma

Hoogtepunt in het cultuuraanbod van het jubeljaar is ongetwijfeld het massaconcert op 21 mei in de Steengoed Arena: A sound Odyssee. 200 uitvoerders brengen een groots totaalspektakel van muziek, woord, dans en beeld. Laat u meeslepen in het iconische verhaal van Harlindis en Relindis.

Kunstroute, van 1 juli tot 25 september

Op spannende locaties in de stad en het maaslandschap van Heppeneert tot Aldeneik presenteren meer dan 30 kunstenaars hun verhalen. Verhalen geïnspireerd op het rijke gedachtengoed van Harlindis en Relindis. Enkele namen: Piet Stockmans, Jan Winkels, Yvonne Knevels, Marieta Bruekers ...

Ommegang, op 18 (heen) en 25 september (terug)

De eeuwenoude Ommegang (sinds 1388), van Maaseik naar Aldeneik en terug baadt in een religieuze sfeer. Maar er is meer. Tijdens twee dagen ziet de toeschouwer hoe de binnenstad transformeert. De relieken van Harlindis en Relindis worden door de stad gedragen en in beeldende kunst, muziek, woord en dans geven de inwoners van Maaseik hun antwoord op het verhaal van de twee vrouwen.

  • 18/9 vertrek 15u Catharinakerk Maaseik, 17u aankomst en apotheose in Aldeneik
  • 25/9 vertrek 14u Sint-Annakerk Aldeneik, 16u aankomst en slotconcert aan Sint-Catharinakerk

Maaseik bezoeken tijdens het jubeljaar?

Overnacht in alle rust bij ons aan de oever van de Oeter, de bosbeek die de kempische dorpen met Maaseik verbindt op haar tocht naar haar uitmonding in de Maas, nabij Aldeneik.

Check meteen beschikbaarheid en boek uw verblijf.

Altijd welkom.
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw

De route van de ommegang op 18 september naar Aldeneik en op 25 september terug naar Maaseik. (Klik op de kaart voor de website met alle info.)
De route van de ommegang op 18 september naar Aldeneik en op 25 september terug naar Maaseik. (Klik op de kaart voor de website met alle info.)

Hoofdbeeld: detail uit De Aanbidding van het Lam Gods. De schilders Jan & Hubert van Eyck beeldden de heilige abdissen Harlindis en Relindis van Oud Eycke af in hun Benedictijner pij, bij de heilige vrouwen die het Lam Gods aanbidden (Collectie Sint-Baafskathedraal Gent - www.artinflanders.be - fotograaf: Dominique Provost).

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?