Het geluid van de stilte


Hier aan de oude watermolen horen we voortdurend water klateren. Niet zozeer het stromen van de beek, maar het geluid van het water dat zich via de sluis in de woelkuil stort. Ik geniet van het mediteren, het ademen, een dutje doen op de oever. Overal waar ik ben aan de beek hoor ik het geluid van woelwater. Altijd.

Dan denk ik soms: stel dat het plots stopt. Als al het water in ijs verandert of zo. Hoe klinkt dan het geluid van … geen geluid.

Avalokiteshvara

Ava-wat?! Ik kan het niet uitspreken maar het is een vrouwelijk ogende figuur uit de boeddhistische traditie en betekent Degene die diep luistert naar de geluiden van de wereld. Ze zegt: vind de stilte in uzelf en hoor de vijf helende geluiden. Is dat niet fascinerend? U wilt vast meer weten dus heb ik het even voor u opgezocht ... :-)

De vijf waarachtige geluiden

Het prachtige geluid is het geluid van alle wonderen van de wereld die je toeroepen. Het is het geluid van de vogels, de regen, de donder … (en het water van de beek).
Het geluid van degene die de wereld waarneemt is het geluid van luisteren, het geluid van de stilte.
Het geluid dat de werelden schept: ohm. Het Woord volgens ons scheppingsverhaal. Of de oerknal misschien?
Het geluid van opkomend tij is het geluid dat alles kan veranderen, misverstanden uit de weg ruimen, verdriet en lijden stoppen.
Het geluid dat alle wereldse geluiden overstijgt is het geluid van de vergankelijkheid. Als een geluid hinderlijk, luidruchtig of ingewikkeld klinkt, is er geen heil van te verwachten. Iedereen kan op elk moment en overal dit vijfde geluid van onthecht zijn horen.

Los uw dagelijkse zorgen op in stilte

Buiten het geluid van woelwater zijn wij hier gezegend met veel stilte. Het soort stilte dat rust, berusting en gerustheid brengt. Een stilte die zich invult met de waarachtige en helende geluiden die maar al te dikwijls verloren gaan in dagelijkse beslommeringen en menselijke zorgen. Het geluid van de stilte dat mogelijks antwoord biedt op de Grote Vragen.

Dat wens ik u met heel mijn hart voor het komende jaar.

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouwGeïnspireerd door Stilte: luisteren in een wereld van lawaai van Thich Nhat Hanh
Foto van Studio Leyssen Photograph, genomen aan de Bosbeek nabij de Volmolen

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?