Herfst in het ArmenbosHet Armenbos is het natuurgebied dat zich uitstrekt ten zuiden van de Volmolen, met inbegrip van het grindmeer van Bergerven. Hier begint het Kempisch plateau. Het hoort bij het Nationaal Park Hoge Kempen. U wandelt zo vanuit onze herfstige tuin, het uitgestrekte natuurgebied binnen.

Het bos is waarschijnlijk zo genoemd omdat in vroeger tijden het domein (en zijn houtoogst) toebehoorde aan het Armenbestuur (midden 19de eeuw). Nu is het een heerlijk ruw gebied vol wilde natuur met gevarieerde flora en fauna. Zoals de roodroeste eekhoorntjes die nu ijverig rondrennen en leeftocht verzamelen voor hun winterslaap.

Zo veel leven in het bos
Vos, ree, everzwijn, bever en buizerd vormen hier de big five. Aan de oevers van het meer grazen konikspaarden en galawayrunderen en helpen zo mee het gebied beheren.
Grindplassen, heide, bossen en grasweides zijn de thuishaven voor wel 100 verschillende soorten broedvogels, waaronder zeldzame zoals de visarend, de tsjiftsjaf en de zwarte specht. Daarnaast is het reservaat erg in trek bij libellen, sprinkhanen en dagvlinders. Opvallende planten zijn onder meer de rode dopheide, moeraswederik en de drijvende waterweegbree.

Heerlijk wandelen tussen herfstkleurenTalloze wandelpaden en routes doorkruisen het gebied. Met de fiets kan je doorheen het hele park op ontdekking. Maar op een mooie herfstdag is het toch vooral genieten als je te voet de heuvel naar het plateau opklimt en zo bijvoorbeeld naar de rand loopt om uit te kijken over het meer. Maar oordeelt u vooral zelf ...

Altijd welkom,


Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouwMEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?