Januari


Januari is al een week oud, maar we hebben 2020 nog niet helemaal van ons afgeschud. De Romaanse god Janus kijkt met zijn twee gezichten zowel in de richting van het verleden als van de toekomst. Janus en de naar hem genoemde maand staan voor overgangen of doorgangen van oud naar nieuw.

Midden in deze eerste week vierden we Driekoningen en sloten daarmee de kersttijd af. Ook herdachten we deze week mijn vaders verjaardag. Theo Vandersteegen zou dinsdag 88 worden. We missen hem al bijna een kwart eeuw maar hij is zowat dagelijks in onze gedachten, want hij schonk ons deze prachtige plek aan de Volmolen. Hij kocht de oude watermolen in 1969, bouwde de manege en legde de basis voor de toeristische site die ik samen met mijn zussen mocht uitbouwen tot Vakantieverblijf B&B en Danshuis Volmolen. Wij voelen - samen met onze mama - diepe dankbaarheid en liefde voor hem.

En tijdens een van mijn wandelingen deze week ontdekte ik dat Jozef Strubbe, wiens graf als een janusfiguur uitkijkt over zowel het Oeterdal als de Maasvallei, op dezelfde dag ter wereld kwam, 13 jaar eerder. Ik kom er bijna dagelijks voorbij maar het was me nooit opgevallen. Hij zou dinsdag 101 worden, moest hij niet vermoord zijn in 1944 en nog in leven zijn. Hij werkte voor het zinkfabriek in Rotem en was op het einde van de tweede Wereldoorlog onderweg van de Cerabank in Opoeteren naar Rotem met de lonen van de arbeiders. Werd hij overvallen door zich terugtrekkende Duitsers, waren het verzetstrijders of toch iemand anders die op de hoogte was van zijn missie? De roofmoord werd nooit opgehelderd. 

Het gedenkteken (foto) staat bekend als Strubbe Kruis en is uitgegroeid tot een vertrouwd herkenningspunt voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw


MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?