Duinengordel bij Nationaal Park Hoge Kempen
Duinengordel is een natuurgebied van bijna 3000 ha in de Limburgse Kempen op het Kempens Plateau. Het is een uitgestrekt heide-, bos- en duinenlandschap. De Oudsberg vormt de hoogste top en is gelegen op het driedorpenpunt Opoeteren-Louwel-Gruitrode van de gemeenten Maaseik en Oudsbergen.

Het grootste deel van Duinengordel werd vanaf de 19de eeuw bebost met naaldbomen voor de mijnbouw. Sinds 2020 maakt Duinengordel deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationale park van Vlaanderen.

Hoogste landduin

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oudsberg maakt ook deel uit van een kandidatuur om erkend te worden als werelderfgoed op de UNESCO-lijst.

Natuur in al haar glorie

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal.

Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, .... In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.
Connecterra, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen: mythische vergezichten.

Park Rangers

Bijzonder aan het Nationaal Park zijn de gepassioneerde en zeer goed opgeleide Rangers. U kunt met hen op pad voor een ontspannen, soms actieve, maar altijd verrassende ontdekkingstocht. Meestal te voet maar u kunt ook een Ranger te fiets of te paard boeken. Voor mensen met een beperking zijn er aangepaste activiteiten.


Wilt u een Park Ranger boeken voor een ontdekkingstrip in de natuur, voor uzelf, een groep, kinderen ...? 
Geef een seintje aan uw gastvrouw.MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?