Over het Joelfeest




21 december. Winter. Donkere dagen voor Kerstmis. Warmte, licht en kleur trekken zich terug uit de natuur. Mensen halen de laatste restjes naar binnen: kaarsen, allerlei lichtjes, groenblijvers en rode hulstbessen sieren tuinen en woonkamers.

Het is de tijd van Yule ...
Het winterzonnewendefeest

Dit oude Noord-Europese licht- en vuurfeest staat bekend als Yule of Joelfeest. We vieren dat het licht, na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeer maakt en de dagen weer beginnen te lengen. Een traditie die diep geworteld is in de geschiedenis van verschillende culturen. Het Joelfeest markeert de winterzonnewende, leunt dicht aan tegen winterse natuurbeleving en symboliseert de hoop en de vernieuwing van het leven.
Joelen?

Het woord Yule is afgeleid van het Oudnoorse woord jól dat verwijst naar een periode van twaalf dagen vanaf de winterwende. Dan verwelkomden de Germanen het licht en de belofte van een vruchtbaar voorjaar.

Onze kerstvieringen zijn nog altijd verwant met die oude tradities en symbolen. Zo halen we een groenblijvende boom in huis (waarom dat tegenwoordig een spar is, is weer een ander verhaal), versieren we tafels en vensterbanken met hulst, hangen lichtslingers op en ontsteken kaarsen. Ook de kerstboomverbranding en het nieuwjaarsvuurwerk passen in dat straatje: de Germanen staken vuren aan om kwade krachten te verdrijven. Daarbij maakten ze een hoop herrie: ze joelden.
Sinterklaas, Yule, Kerstman

De overgangsperiode naar een nieuw jaar brengt een sfeer van magie en schept gelegenheid tot samenzijn, reflectie en verbondenheid. Momenten om stil te staan bij de cycli van het leven, de natuur en persoonlijke groei. Door het versieren van de Yuleboom, het uitwisselen van geschenken en het delen van feestelijke maaltijden zetten mensen onbewust de traditie van Yule voort in het moderne leven.
Ik wens u de vreugde, de vrede en de warmte van Yule

Dat ze zich mogen verspreiden over de wereld en ons herinneren aan de schoonheid van de schepping en aan de tijdloze tradities die de mensheid hebben geïnspireerd door de eeuwen heen.

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw

P.S. Komt u bij ons logeren? Om de terugkeer van het licht en de hernieuwing van het leven in de natuur te beleven bijvoorbeeld? Antwoord op deze e-mail of neem contact met mij op via +32 493 79 23 31 voor alle info. Reserveren of beschikbaarheid checken kan ook via onderstaande link.

Foto bovenaan: ©Anouk Pross, Castlefest & Magic Within


Hopelijk krijgen we snel een laagje van dit zachte witte goedje, zodat alle leven ondergronds kan kiemen en groeien in de geborgenheid van de aarde. Zodat we over enkele maanden weer kunnen genieten van de wonderlijke wedergeboortes in de natuur.







Vakantieverblijf Volmolen booking by Stardekk

Book your stay at Vakantieverblijf Volmolen. Booking by Stardekk is directly with the hotel, without comission or other fees.

ONTDEK MEER


MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?